Roaccutan 20 mg kapszula

izotretinoin

 

A készítmény hatóanyaga az izotretinoin, egy kapszula 20 mg izotretinoin hatóanyagot tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Hidrogénezett szójababolaj, sárga viasz, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, finomított szójababolaj

Kapszulatok:

Karion 83 [mannit, szorbit, hidrogénezett keményítő hidrolizátum], kantaxantin pigment (E161)  [zselatin, földimogyoróolaj, aszkorbil-palmitát, α-Tocopherol,szilícium-dioxid], titán-dioxid (E 171), glicerin, zselatin

Jelölő festék:

Sellak, fekete vas-oxid (E 172)

Ovális alakú opálos, vöröses-lila és fehér színű „ROA 20” jelzésű kapszulák, buborékfólia csomagolásban. A buborékfólia csomagolásokban 20, 30, 50, vagy 100 kapszula van, azonban nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:

Roche (Magyarország) Kft.

H-20-40 Budaörs

Edison u. 1.

Magyarország

 

1.   MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ROACCUTAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Roaccutan hatóanyaga az izotretinoin, egy A-vitamin származék, mely a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozik. A Roaccutan-t olyan súlyos akne (noduláris acne, acne conglobata), azaz  tályogok, gennyes hólyagok, csomók képződésével járó bőrgyulladás kezelésére használják,  mely maradandó hegesedés veszélyével jár és nem javult más akne-ellenes kezelésre, így a szájon át szedhető antibiotikus terápiára sem.

A Roaccutan kezelést csak olyan bőrgyógyász szakorvos felügyelete alatt szabad végezni, aki jártas a súlyos akne kezelésében és aki teljesen tisztában az izotretinoin kezelés kockázatával és a Roaccutan kezelés magzatkárosító hatásának veszélyével.

 

A Roaccutan nem alkalmazható a serdülőkor előtt jelentkező akne vagy 12 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére.

 

2.   TUDNIVALÓK A ROACCUTAN SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Roaccutan-t:

·         ha terhes, vagy gyanítja, hogy terhes.

·         ha szoptat.

·         ha májbetegsége van.

·         ha nagyon magas a vérzsír szintje (koleszterin, trigliceridek).

·         ha magas szervezetében az A-vitamin szint (A-hipervitaminózis).

·         ha túlérzékeny (allergiás) az izotretinoinra, vagy a Roaccutan bármelyik segédanyagára.

·         ha allergiás a földimogyoróra, vagy szójára. A Roaccutan arachisz olajat (földimogyoróolaj), és szójababolajat tartalmaz.

·         ha tetraciklint (antibiotikum) szed.

 

A Roaccutan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

ha magas, illetve magas volt a vérzsír szintje (triglicerid, vagy koleszterin). Az orvos vérvizsgálatot végeztet, hogy ellenőrizze a vérzsír szintjét a Roaccutan kezelés megkezdése előtt, a kezelés alatt és a kezelés befejezése után. Beszélje meg orvosával, ha tud arról, hogy magas a koleszterin-, vérzsír szintje, ha cukorbetegségben szenved, vagy túlsúlyos, vagy alkoholbeteg, mert előfordulhat, hogy gyakrabban kell vérvizsgálatot végeztetnie.

 

A Roaccutan emelheti bizonyos májenzimek szintjét. Az orvos rendszeresen vérvizsgálatot végeztet, hogy ellenőrizze a májenzimek szintjét a Roaccutan kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt. Ha a magasabb májenzim szintek tartósan fennállnak, az orvos csökkentheti a gyógyszer adagját, de meg is szakíthatja a Roaccutan kezelést.

 

A Roaccutan emelheti a vércukorszintet és ritka esetben diabetes mellitust (cukorbetegséget) válthat ki. Az orvos gyakrabban ellenőrizheti az Ön vércukorszintjét a kezelés alatt különösen, ha cukorbeteg, túlsúlyos, vagy alkoholbeteg.

 

Ha tud róla, hogy bizonyos típusú cukorra érzékeny, beszélje meg orvosával, mielőtt elkezdi a gyógyszer szedését, mivel a készítmény segédanyagként szorbitot tartalmaz.

 

Használjon hidratáló krémet, vagy krémet és ajakbalzsamot a kezelés alatt, mert a Roaccutan kezelés kiszáríthatja a bőrt.

 

Milyen esetben keresse fel kezelőorvosát:

Ritka esetben depresszió, vagy a depresszió súlyosbodása, szorongás, hangulatváltozás, pszichotikus tünetek, és nagyon ritkán öngyilkossági gondolatok, - késztetés előfordult a kezelés során. Ha bármilyen mentális problémája van, vagy depresszió jeleit észleli a Roaccutan kezelés alatt, pl. indokolatlanul nagyon szomorúnak érzi magát, sírásrohamai vannak, nehezen tud koncentrálni, vagy visszahúzódott a barátaitól és családjától, kérjük, forduljon kezelőorvosához. Az orvos Önt megfelelő szakorvoshoz fogja irányítani, ha szükségesnek tartja. Lehetséges, hogy a Roaccutan kezelés abbahagyása nem szünteti meg a tüneteket, ilyenkor további pszichiátriai, vagy pszichológiai segítségre lehet szükség.

Ha allergiás reakciókat észlel (bőrvörösség, viszketés), vagy túlérzékenységi reakció lép fel, kérjük, forduljon orvosához, mert előfordulhat, hogy a Roaccutan kezelés megszakítása szükséges.

A Roaccutan kezelés kapcsán nagyon ritkán leírták jóindulatú ún. intrakraniális (koponyaűri) nyomásfokozódás jelentkezését, melynek tünetei:  tartós fejfájás, émelygés, hányás és homályos látás. Ha ilyen panaszok lépnek fel, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel orvosát.

A Roaccutan kezelés kapcsán nagyon ritkán leírták gyulladásos bélbetegség jelentkezését. Ha súlyos véres hasmenést észlel, (vér jelenik meg a székletben), azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és amilyen gyorsan csak lehet, forduljon orvosához.

A Roaccutan befolyásolhatja az éjszakai látást. Roaccutan kezelés során szemszárazság és látásproblémák léphetnek fel, de az állapot általában rendeződik a kezelés abbahagyása után. Legyen nagyon óvatos, ha éjszaka vezet, vagy gépen dolgozik, mert a látásváltozás hirtelen is felléphet. Ha kontaktlencsét visel és a szeme kiszárad, hordjon szemüveget a Roaccutan kezelés időtartama alatt. Ha bármilyen látásproblémát észlel, azonnal értesítse orvosát, mert szükséges lehet a Roaccutan kezelés abbahagyása és látásának folyamatos ellenőrzése.

 

Mit kell elkerülni a Roaccutan terápia alatt:

A bőr érzékenyebbé válhat a napfény iránt Roaccutan terápia alatt. Kerülje a túlzott napfényt és ne kvarcoljon vagy ne járjon szoláriumba. Mielőtt napra megy, használjon magas faktorszámú, legalább SPF 15-ös, fényvédő krémet.

A Roaccutan a bőrt sérülékenyebbé teheti. A kezelés alatt és még legalább 6 hónapig a kezelés után kerülni kell az olyan kozmetikai kezeléseket, mint pl. a hámlasztás, vagy a lézerkezelés (bőrkeményedés vagy hegek eltüntetése) és a gyantázás, mert hegesedés vagy bőrirritáció alakulhat ki.

Mivel izom- és ízületi fájdalom is előfordult Roaccutan kezelés során, az intenzív fizikai aktivitást csökkenteni kell Roaccutan kezelés alatt.

Ha tud róla, hogy veseműködési zavarai vannak, kérje orvosa tanácsát, mert akkor a kezelést sokkal kisebb adagokkal kell kezdenie.

Beszélje meg orvosával, ha más betegségei vannak és ha más gyógyszereket is szed, beleértve a gyógynövény tartalmú készítményeket is.

Ne szedjen A-vitamin tartalmú készítményt a Roaccutan kezelés alatt. A két készítmény együttadása fokozhatja a mellékhatások kialakulását.

Nem adhat vért a kezelés alatt és még egy hónapig a kezelés abbahagyása után. Ha terhes nőbeteg kap az Ön véréből, a magzat súlyosan károsodhat.

 

Terhesség és szoptatás

 

Nőbetegek:

·         Nem szabad Roaccutan-t szedni a terhesség alatt.

·         Nem szedhet Roaccutan-t, ha szoptat, mert az izotretinoin valószínűleg bejut az anyatejbe és károsíthatja a gyermeket.

 

Figyelmeztetés

 

A Roaccutan teratogén, ami azt jelenti, hogy magzatkárosító hatása van. A vetélés fokozott veszélye is fennáll.

 

Nem szabad Roaccutan-t szednie ha terhes, vagy ha terhesség következett be bármikor a kezelés alatt és a kezelés abbahagyása után egy hónapon belül.

 

Szülőképes korú nő csak akkor kaphat Roaccutan kezelést, ha:

Súlyos aknéjuk van (ún. noduláris akne, vagy acne conglobata, vagy maradandó hegesedés veszélyével járó akne), mely nem javult más akne-ellenes kezelésre, így a szájon át szedhető antibiotikus terápiára sem.

Amennyiben az alábbi feltételek teljesültek:

 

·                     Orvosa elmagyarázta, hogy az izotretinoin milyen veszélyt jelent a magzatra nézve, és Ön megértette, hogy miért nem szabad teherbe esnie és milyen módon előzheti meg terhességét.

 

·                     Megbeszélte orvosával, hogy hatásos fogamzásgátlást fog alkalmazni. Az orvos tanácsot ad Önnek a terhesség megelőzésével kapcsolatban, ellátja egy tájékoztatóval is, mely elmagyarázza a különböző fogamzásgátló módszereket. Az orvos elküldheti Önt szakorvoshoz is, aki tanácsot ad a fogamzásgátlással kapcsolatosan.

 

·                     Ön egyetért azzal, hogy legalább egy, de inkább egyidejűleg két hatásos fogamzásgátló módszert fog alkalmazni, a Roaccutan kezelés megkezdése előtt legalább 1 hónappal, végig a kezelés során és a kezelés befejezése után még további 1 hónapig. Mielőtt elkezdik a kezelést, az orvos terhességi tesztet végeztet, melynek negatívnak kell lennie.

 

·                     Fogamzásgátlást akkor is alkalmaznia kell, ha nem menstruál, vagy éppen nem él aktív szexuális életet; kivéve, ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy ez nem szükséges.

 

·                     Megérti és elfogadja a havonkénti ellenőrzés és az esetleges további terhességi tesztek elvégzésének szükségességét - ha az orvos indokoltnak tartja -  valamint, hogy 5 héttel a Roaccutan kezelés befejezése után is terhességi tesztet kell végeznie. Nem eshet teherbe a kezelés alatt és még 1 hónapig a kezelés befejezése után.

 

·                     Kezelőorvosa megkéri Önt (vagy képviselőjét) egy beleegyező nyilatkozat aláírására, melyben kijelenti, hogy megismerte a Roaccutan kezelés veszélyeit és hogy elfogadja a szükséges óvatossági intézkedéseket.

 

Ha mégis teherbe esik a Roaccutan terápia során, vagy 1 hónapon belül a kezelés abbahagyása után, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel orvosát. Orvosa szakorvoshoz utalhatja, aki segít a helyzet értékelésében és tanáccsal látja el.

 

Orvosa részletesebb írásos információval is rendelkezik. A fenti információkkal kapcsolatban kérjen bővebb tájékoztatást kezelőorvosától.

 

Szülőképes korú nőknek csak 30 napra szóló mennyiség írható fel. A kezelés folytatásához újabb felírás szükséges és minden receptet a felírás utáni 7 napon belül ki kell váltani.

 

Férfi betegek:

A férfiak nemzőképességét a Roaccutan szedés nem befolyásolja, és születendő gyermekére nincs hatással. Ezért a nőbetegekre vonatkozó fenti korlátozások a férfi betegeket nem érintik.

Ne felejtse el, hogy gyógyszerét másnak nem adhatja át, különösen nem nőbetegeknek.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A kezelés alatt éjszakai látása romolhat, ez hirtelen is bekövetkezhet. Ritka esetben a kezelés abbahagyása után is fennállhat. Legyen óvatos vezetés vagy gépen történő munkavégzés esetén is.

 

Egyéb gyógyszerek szedése:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény alapú és a vény nélkül kapható készítményeket is. Ne szedjen A­vitamint, vagy tetraciklineket (bizonyos antibiotikum csoport) Roaccutan kezelés alatt.

 

3.   HOGYAN KELL SZEDNI A ROACCUTAN-T

 

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A javasolt kezdő adag 0,5 mg testsúly-kilogrammonként (0,5 mg/kg/nap) naponta. Néhány hét múlva az orvos módosíthatja az adagot. Ez attól függ, hogyan reagál a kezelésre. A legtöbb beteg esetében az adag 0,5 és 1,0 mg/kg/nap között van. Ha úgy érzi, hogy a Roaccutan hatása túl erős, vagy túl gyenge, forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha súlyos veseproblémái vannak, a Roaccutan kezelést kisebb adaggal kell kezdeni, pl. 10 mg/nap adaggal, majd az adagot a maximális tolerált adagig kell emelni.

 

Ha a javasolt adagot nem tolerálja, az orvos kisebb adaggal folytathatja a kezelést, ez viszont azzal jár, hogy a kezelés időtartama hosszabb lesz és nagyobb a visszaesés veszélye.

 

A kapszulát étkezés közben kell bevenni, naponta egyszer, vagy kétszer. A kapszulát egészben kell lenyelni, nem szabad szétrágni, vagy szopogatni.

 

Egy kúra általában 16 ­ 24 hétig tart. Az akne tovább javulhat a kezelés befejezése utáni 8 hét alatt. Ezért egy újabb kúrát csak ezen időszak letelte után szabad elkezdeni. A legtöbb betegnek egy kúra elegendő.

 

A fel nem használt kapszulákat juttassa vissza a gyógyszerésznek. Csak akkor tartsa magánál, ha az orvos ezt tanácsolja Önnek. Ne felejtse el, hogy az orvos ezt a gyógyszert személyesen Önnek írta fel. Soha ne adja át másnak, mert számukra ártalmas lehet még abban az estben is, ha tüneteik az Önéihez hasonlóak.

 

Ha az előírtnál több Roaccutan-t vett be:

Ha több kapszulát vett be, vagy valaki más véletlenül az Ön Roaccutan adagjából vette be, azonnal forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

 

Ha elfelejtette bevenni a Roaccutan-t:

Ha kihagyott egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ha a következő adag bevételének ideje közel van, hagyja ki az elfelejtett adagot és folytassa a kezelést a szokott módon. Ne vegyen be dupla adagot.

 

4.   LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, a Roaccutan-nak is lehetnek nemkívánatos hatásai.

Az orvos segíteni tud abban, hogy ezen esetekben mi a teendő.

 

Pszichés problémák:

Ritkán előfordul, hogy egyes betegek a Roaccutan szedés során, vagy nem sokkal a kezelés abbahagyása után depressziósak lesznek, vagy más súlyos mentális problémájuk keletkezik. A tünetek az alábbiak lehetnek: szomorú, vagy érdektelen hangulat, hangulatváltozások, szorongás, sírásrohamok, ingerlékenység, a társasági vagy sport aktivitás érdektelenné és örömtelenné válása, túl sok vagy túl kevés alvás, testsúly- vagy étvágyváltozás, az iskolai vagy munkatevékenység romlása, koncentrációzavar. Nagyon ritkán a már depressziós beteg állapota súlyosbodik.

 

Nagyon ritkán a Roaccutan-t szedő betegeknek önpusztító, vagy öngyilkossági gondolataik lehetnek. Egyes betegek megkíséreltek öngyilkosságot elkövetni, néhány esetben öngyilkosság is előfordult. Bizonyos adatok szerint a betegek egy része nem is tűnt depressziósnak.

 

Ritkán előfordult, hogy Roaccutan-t szedő betegek agresszívvá, erőszakossá váltak.

 

Minthogy mentális problémákat sok minden okozhat, fontos, hogy megemlítse orvosának, ha bármikor volt mentális betegsége, depressziója, öngyilkossági kísérlete vagy pszichózisa (a pszichózis azt jelenti, hogy a beteg elveszti kapcsolatát a realitással, hangokat hall, vagy olyan dolgokat lát, melyek nincsenek is ott). Azt is mondja el orvosának, ha ilyen panaszok ellen gyógyszert szed.

 

Ha úgy érzi, hogy bármely említett állapot kialakult Önnél, vagy a depresszió tünetei jelentkeztek, azonnal forduljon orvosához. Lehet, hogy abba kell hagynia a Roaccutan szedését. Lehetséges azonban, hogy a Roaccutan kezelés abbahagyása nem elég a tünetek megszüntetésére és orvosa további segítségére is szüksége lehet.

 

Bőrproblémák

Nagyon gyakran fordul elő bőrszárazság, különösen az ajkakon és az arcon. Bőrgyulladás alakulhat ki (dermatitis), cserepes és gyulladt lehet az ajak, kiütések, enyhe viszketés jelenhet meg és hámlás is felléphet. A bőrszárazság javítható hidratáló krém rendszeres használatával, melyet célszerű a kezelés kezdetétől alkalmazni.

 

Nagyon gyakori, hogy a bőr a szokásosnál törékenyebbé és pirosabbá válik, különösen az arcon. Nagyon ritkán túlzott izzadás, viszketés, vagy fényérzékenység alakul ki.

 

Esetleg előfordul, hogy az akne romlik a kezelés első néhány hete alatt. Nagyon ritkán a bőr gyulladt és duzzadt lesz és fokozott pigmentáció (elszíneződés) jelentkezik az arcon. Azonban az akne és a többi tünet a kezelés folytatása során javul.

 

Nagyon ritkán a körömágy körüli szövetekben helyi bakteriális fertőzés, gennyező duzzanatok, köröm elváltozások, műtétek után vastagabb hegesedés és fokozott testszőrzet növekedés lép fel.

 

Allergiás reakciók

Ritkán allergiás reakciók, pl. bőrkiütés és viszketegség lépett fel Roaccutan kezelés esetén. Súlyos reakciók (anafilaxiás reakciók) esetében mellkasi szorító érzés és légzési nehézség is felléphet. Ha allergiás reakciót észlel, azonnal hagyja abba a Roaccutan szedését és forduljon orvosához.

 

Vérképzőrendszeri eltérések

Nagyon gyakran vagy gyakran alakulnak ki olyan zavarok, melyek a különböző vérsejteket érintik. A véralvadásban szerepet játszó sejtekre kifejtett hatás következtében fokozódhat a vérzési hajlam, könnyebben alakulnak ki véraláfutások. Ha a vörösvértestek érintettek, vérszegénység fejlődhet ki. Ha a fehérvérsejtek érintettek, melyek a fertőzések ellen küzdenek, érzékenyebbé válhat fertőzések iránt. A kezelés teljes időtartama alatt vérképét rendszeresen ellenőrizni kell. Nagyon ritkán jelentkezhet nyirokcsomó-duzzanat is.

 

Neurológiai eltérések

Nagyon ritkán fordult elő jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás, különösen akkor, ha a Roaccutan-t bizonyos antibiotikumokkal (tetraciklinek) adják együtt. Ha nem-múló fejfájása van, melyet émelygés, hányás és homályos látás kísér, ez azt jelentheti, hogy jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódása alakult ki. Azonnal hagyja abba a Roaccutan szedését és lépjen kapcsolatba orvosával.

A Roaccutan kezelés gyakran okoz fejfájást. Görcsök és álmosság ritkán fordultak elő.

 

Szem problémák

A szem kötőhártyájának és a szemhéjszélnek a gyulladása(conjunctivitis, blepharitis) nagyon gyakori. Nagyon gyakran alakul ki szemszárazság és enyhe szemirritáció. Kérjen gyógyszerészétől megfelelő szemcseppet. Nagyon ritkán a kontaktlencsét viselő betegeknek a Roaccutan kezelés időtartama alatt szemüveget kell viselniük a szem szárazsága miatt.

Nagyon ritkán az éjszakai látás csökkenhet, előfordulhat, hogy a Roaccutan kezelés alatt rosszabbul lát éjjel. A Roaccutan színvakságot okozhat, egyes betegek nehezebben különböztetik meg a színeket. Fényérzékenysége fokozódhat, ezért lehet, hogy sötét szemüveget kell viselnie túl erős fény esetén. Nagyon ritka esetben a betegeken más szemproblémák is felléptek (látászavarok), pl. homályos látás, szaruhártyahomály és hályogképződés. Ha látásával kapcsolatban bármilyen változást észlel, azonnal forduljon orvosához.

 

Fül problémák

Nagyon ritka esetben csökkenhet a hallás a kezelés előtti állapothoz képest.

 

Orr és torok

Gyakran előfordul, hogy az orrüreg kiszárad és „pörkösödik” ami enyhe orrvérzést okozhat. Nagyon ritkán torokszárazság is felléphet, ami rekedtséget, vagy hirtelen mellkasi szorító érzést okozhat, valamint hörgőgörcs (különösen asztmás betegen) légszomjjal és nehézlégzéssel.

 

Gyomor-bélrendszeri zavarok

Ha erős hasi fájdalmat érez, melyet súlyos véres hasmenés, émelygés és hányás is kísérhet, azonnal hagyja abba a Roaccutan szedését és lépjen kapcsolatba orvosával. Nagyon ritkán fordul elő súlyos gyomor-bélrendszeri zavar, pl. hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor-bélvérzés, vastagbél-gyulladás, vékonybélgyulladás és gyulladásos bélbetegség.

 

Májproblémák

Gyakran előfordul a betegeknél a májenzimek szintjének emelkedése. Ezt vérvizsgálatokkal mutatják ki és ellenőrzik a kezelés folyamán. Nagyon ritkán súlyosabb májbetegség (hepatitis, azaz májgyulladás) alakul ki. Ha bőrének és a szemfehérjének a sárgás elszíneződését észleli , illetve fáradtnak érzi magát, amint lehet, hagyja abba a kapszula szedését és keresse fel orvosát.

 

Veseproblémák

Nagyon ritka esetben vesegyulladás léphet fel. A következő tünetek jelentkezhetnek: erős fáradtságérzés, vizelési nehézség, duzzadt és puffadt szemhéjak. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a Roaccutan szedését és forduljon orvosához.

 

Cukorbetegség

Nagyon ritkán cukorbetegség fejlődik ki, melynek tünetei a következők: rendkívül erős szomjúságérzés, gyakori vizeletürítés és a vérvizsgálat vércukorszint emelkedést mutat.

 

Hajproblémák

Hajának minőségében változást észlelhet (hajhullás, vagy ritkán hajsűrűsödés), amikor már egy ideje szedi a gyógyszert. Ez a változás csak átmeneti és csak ritkán fordul elő a haj tartós elvékonyodása. A kezelés befejezése után hajának állapota normalizálódni fog.

 

Csontok és izmok

Nagyon gyakran fordul elő hátfájás Roaccutan szedésekor (különösen serdülőkön). Minthogy nagyon gyakran fordul elő izom és ízületi fájdalom Roaccutan kezelés során, a kezelés ideje alatt a túlzott fizikai aktivitást kerülni kell.

 

Ezen kívül, nagyon ritkán arthritis (ízületi gyulladás), csontzavarok (késedelmes növekedés, csontkinövés és a csontsűrűség változása), a lágy szövetek elmeszesedése, esetenként az inak fájdalma fordulhat elő és Roaccutan kezelés alatti erős fizikai aktivitás esetén a vérben emelkedik az izomlebomlási termékek szintje. Azok a csontok, melyek még nem fejezték be növekedésüket, idő előtt megállhatnak a normális növekedésben.

 

Egyéb nemkívánatos reakciók

A Roaccutan nagyon gyakran okozhat változásokat a vérzsír értékekben (trigliceridek, ún. nagydenzitású lipoproteinek és néha koleszterin).

Ezért tanácsos, hogy ne fogyasszon alkoholt, de legalább csökkentse a szokásosan fogyasztott mennyiséget a kezelés időtartama alatt.

 

Nagyon ritkán fordult elő az erek gyulladása (néha véraláfutással és vörös foltokkal).

 

Ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát. Ha bizonytalan a fentiekben vagy bármilyen más szokatlan tünetet észlel, beszélje meg kezelőorvosával.

 

5.   A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

 

Legfeljebb 25°C-on tartandó, az eredeti csomagolásban, a nedvességtől és fénytől való védelem érdekében.

 

A gyógyszert csak a dobozon feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A maradék kapszulákat juttassa vissza a gyógyszerésznek.

 

6.   TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához.

 

OGYI-T-1279/01

 

A betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 13314/41/05