SOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTA
Acetylcystein
  20x Vény nélküli


  Adatlap   Betegtájékoztató  
 

 

SOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTA
acetilcisztein


A készítmény hatóanyaga: 200 mg acetilcisztein tablettánként.
Egyéb összetevők, segédanyagok: aszpartám, kálium-hidrogén-karbonát, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, citrom aroma, nátrium-hidrogén-karbonát, szorbit (462 mg/tabletta), xilit (693,5 mg/tabletta).
Leírás: Négyszög alakú, bikonvex, fehér, enyhén fényes felületű, lekerekített élű, jellegzetes citrom illatú tabletta. 20 db szopogató tabletta egy dobozban.


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A Solmucol acetilcisztein hatóanyagot tartalmazó, köptető hatású készítmény. Az acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot. Elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. A készítmény olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgál, melyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut gyulladása, influenza. Orvos vagy gyógyszerész javaslatára a Solmucol alkalmazható a gége- és a légcsőnyálkahártya gyulladásainál; orrüreg- és a melléküregek, valamint középfül-gyulladásnál; továbbá mucoviscidosis esetén (más néven cisztikus fibrózis, melynek jellemzője a mirigyekben képződő igen sűrű nyák).


2. TUDNIVALÓK A SOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT


Ne alkalmazza a Solmucol 200 mg szopogató tablettát, ha a következő állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):
- ismert túlérzékenység a készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyagával szemben;
- aktív gyomor-, vagy nyombélfekély esetén;
- 3 éves életkor alatt;
- gyümölcscukor- (fruktóz) érzékenység esetén (a készítmény szorbittartalma miatt);
- fenilketonuria (ritka aminosav-anyagcserezavar) betegségben.

Amennyiben előfordult már, hogy Ön egy acetilcisztein-tartalmú (a Solmucol hatóanyaga) termék alkalmazására légzési nehézséggel vagy kiütésekkel reagált, mindenképpen értesítse erről a gyógyszer bevétele előtt kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. gyümölcscukorra/fruktózra) illetve aszpartámra érzékeny, a gyógyszer alkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát!

A Solmucol fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Amennyiben Ön asthma bronchiale-ban szenved vagy gyomor- és bélvérzés veszélye áll Önnél fenn (pl. gyomor-, vagy nyombélfekély, vagy a nyelőcső értágulata esetén), a Solmucolt csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza!

Terhesség és szoptatás:
Terhesség ideje alatt -különösen az első harmadban- csak nagyon indokolt esetben, kizárólag orvosi előírásra és ellenőrzés mellett szedhető a készítmény. Szoptatás ideje alatt a szopogató tabletta nem alkalmazható.
Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
Nincs bizonyíték arra, hogy a gyógyszer befolyásolná a koncentráló képességet vagy a reakcióidőt.

Fontos információk a Solmucol 200 mg szopogató tabletta egyes összetevőiről:
Fenilketonuriában (ritka örökletes aminosav-anyagcserezavarban) szenvedő betegeknek a készítmény ártalmas lehet, mert fenilalanin forrást (aszpartámot) tartalmaz.
Mivel a Solmucol nem tartalmaz diabetogén édesítőket, cukorbetegek is szedhetik. Ügyelni kell azonban arra, hogy egy szopogató tabletta összesen 4,6 kcal vagyis 19 kJ energiát tartalmaz.
A szopogató tablettákat tartalmazó buborékfólia nyitásakor enyhe kénhidrogénszag érezhető, ez jellemző az acetilcisztein készítményekre, nem utal a termék minőségváltozására, nem befolyásolja a készítmény hatékonyságát.

Egyéb gyógyszerek szedése/alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatások):
Ajánlatos, hogy a Solmucollal egyszerre más gyógyszert ne vegyen be!
A Solmucolt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögési reflex túlzott elnyomása miatt ugyanis a Solmucol által elfolyósított nyákot a beteg nem tudja felköhögni, ennek következtében veszélyes váladékdugulás következhet be, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet. A kezelőorvos tudja, mi a teendő ebben az esetben.
Bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása kölcsönösen befolyásolhatja azok hatását pl. a légutak szűkülése ellen alkalmazott, valamint a szív véredényeit tágító szerek (pl. szívkoszorúér-szűkületben a nitroglicerin) hatását a Solmucol növelheti.
Ha az orvos antibiotikum kezelést is előír (pl. penicillin-származékok, aminoglikozidok, makrolidok, tetraciklinek, amfotericin B), a kétféle gyógyszert nem szabad egyidejűleg bevenni, mivel így egymás hatását csökkenthetik. Legalább 2 óra időköz legyen az antibiotikum és a Solmucol bevétele között.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!


3. HOGYAN KELL SZEDNI A SOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTÁT?


Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagy esetleg csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
- Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 3-szor 1 db tabletta naponta (600 mg/nap).
(3-12 év közötti gyermekeknek a 100 mg-os kiszerelésű szopogató tabletta ajánlott 2-3x 100 mg/nap).
Mucoviscidosisban (cisztikus fibrózisban) követni kell az orvos által megadott adagolást. A betegség súlyossága miatt a beteg állapotának megfelelően, az orvos eltérő adagolást írhat elő.
A tablettát a szájban lassan kell elszopogatni.
Önkényesen ne változtasson az előírt adagoláson! Amennyiben úgy gondolja, hogy a gyógyszer túl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával, gyógyszerészével!

Mire kell figyelni a Solmucol alkalmazásakor?
A készítmény nyákoldó hatása már órákon belül jelentkezik, melynek lényege a letapadt sűrű nyák elfolyósítása, ami gyakran átmenetileg a köhögés fokozódásában nyilvánul meg és a légzés nehezebbé válhat. Ilyenkor a következő adag Solmucollal lehet várni a váladék kiköhögéséig. Lényeges javulás a második-harmadik napon várható, amikor a frissen keletkezett légúti váladék már hígabb és kevésbé tapadós. Lehetőleg minden váladékot fel kell köhögni!
A Solmucol hatását növeli a bőséges folyadékfogyasztás.
A dohányzás abbahagyása is kedvezően hat, mivel dohányzás hatására is nagy mennyiségű sűrű nyák képződik a légutakban.
Ha a túlzott nyákképződés egy heti kezelés után sem múlna el, tanácskozzon kezelőorvosával, hogy pontosabban meg tudja határozni az okokat és ki tudja zárni a légutak esetleges súlyosabb betegségét. Hosszabb ideig kizárólag orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban alkalmazható a készítmény.

Ha az előírtnál több Solmucolt vett be (véletlen, vagy szándékos túladagolás):
Ez ideig nem figyeltek meg túladagolási tüneteket.
Krónikus túladagolás esetén számítani kell a nemkívánt hatások növekedésére.

Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:
A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszernek, a Solmucolnak is lehetnek mellékhatásai. Ezek a nemkívánatos hatások gyomor-bél panaszok (gyomorégés, rosszullét, hányinger, hasmenés), vagy szédülés, fejfájás, láz és fülzúgás formájában jelentkezhetnek. Az erre érzékeny egyéneknél allergiás bőr (bőrkiütés vagy viszketés) és légúti reakciókat (légzési nehézség, hörgőgörcs) válthat ki. Ebben az esetben a kezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni. Mint valószínűleg mindegyik acetilciszteint tartalmazó készítménynél, a kénhidrogén bomlása miatt a kilélegzett levegő átmenetileg kellemetlen szagú lehet.
Ha mellékhatást, vagy az itt felsoroltakon túl bármilyen egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse kezelőorvosát!


5. A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Forrás: Vademex gyógyszeradatbázis


Vissza az előző oldalra

 

Ha bankkártyával fizet, akkor regisztrálnia sem kell !