NASIVIN SANFT 0,1 MG/ML OLDATOS ORRCSEPP
Oxymetazolin
  5ml Vény nélküli


  Adatlap   Termékleírás  
 

 

Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcsepp


1. Milyen típusú gyógyszer a Nasivin sanft 0,01% adagoló orrcsepp és milyen betegség esetén alkalmazható?


Hatóanyag: 0,10 mg oxymetazolinium chloratum (amely 0,088 mg oxymetazolinumnak felel meg) ml-enként.
Segédanyagok: nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogénfoszfát-dodekahidrát, injekcióhoz való desztillált víz.

Az orrcsepp helyi hatású készítmény, az orrnyálkahártya duzzadtságának csökkentésére és a váladékürülés megkönnyítésére szolgáló gyógyszer. Az oxymetazolin érösszehúzó hatású és a nyálkahártyák lohasztását idézi elő. Nyálkahártya-duzzadtság csökkentésére heveny orrnyálkahártya-gyulladásban, valamint ér- és allergiás eredetű nátha jelentkezésekor. A váladékürülés megkönnyítésére orrmelléküreg gyulladásban, fülkürt hurutban és középfül gyulladásban. Orr- és melléküregek nyálkahártya duzzadtságának csökkentése orvosi vizsgálatok során.


2. Tudnivalók a Nasivin sanft 0,01% adagoló orrcsepp használata előtt

Mikor tilos a Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcsepp használata?
Ne használja az orrnyálkahártya kiszáradással és pörkképződéssel járó gyulladásaiban és a hatóanyag vagy bármely összetevővel szembeni túlérzékenység esetén.

Miről kell tájékoztatnia kezelőorvosát a gyógyszer alkalmazása előtt?
A gyógyszer biztonságos használata érdekében kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát korábbi betegségeiről, társult betegségeiről, egyidejű kezeléseiről, csakúgy, mint az egészségével kapcsolatos korábbi és jelenlegi eseményekről, melyek fontosak lehetnek orvosa számára.
Egyes esetekben a Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppet csak bizonyos körülmények között és fokozott óvatossággal használja. Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát, ha Ön jelenleg vagy korábban bármelyik betegségben szenvedett az alábbiak közül: glaukóma, mellékvese-daganat, egyes anyagcsere-zavarok (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség), súlyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. koszorúér betegség, magas vérnyomás), depresszió, ill. ha egyidejűleg MAO-gátló gyógyszert szed (mert veszélyes vérnyomás-emelkedés következhet be).



3. Hogyan kell alkalmazni az orrcseppet?


Ha kezelőorvosa másképpen nem rendeli, az alábbi adagolási előírások szerint alkalmazza a Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppet.
Kérjük, gondosan tartsa be ezeket az utasításokat, ellenkező esetben a gyógyszer alkalmazása nem éri el a kívánt hatást!

Mennyi adagot alkalmazzunk és milyen gyakran használjuk a Nasivin Sanft 0,01% adagoló orrcseppet?
Újszülötteknek 4 hetes kortól (újszülöttkor) - 1 éves korig cseppentsünk 1-1 cseppet mindkét orrlyukba
2-3 alkalommal naponta.

Mennyi ideig alkalmazhatjuk a Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppet?
A Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcsepp egyszeri adagja legfeljebb 3-szor alkalmazható naponta.
Megfelelő orvosi utasítások hiányában csak rövid ideig, 5-7 napig használjuk (lásd
Figyelmeztetés).


4. Lehetséges melékhatások


A kívánt fő hatások mellett, a gyógyszernek lehetnek nemkívánatos hatásai, más néven mellékhatásai. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden betegnél előfordulnak. Ha a készítményt az előírásoknak megfelelően használja, a következő mellékhatások fordulhatnak elő: égő érzés az orrban, orrnyálkahártya-szárazság vagy tüsszögés alkalomszerűen előfordulhat, különösen ezekre hajlamos betegek esetében. Ritkán - miután a hatás megszokottá vált - erőteljes orrdugulás-érzés alakulhat ki. Túladagolása néhány esetben szívdobogásérzés, felgyorsult szívverés és vérnyomásemelkedés kialakulásához vezethet.
Alkalmazásakor szórványosan nyugtalanságot, álmatlanságot, fáradtságot és fejfájást is megfigyeltek.
Ha a tájékoztatónkban leírtakon kívül bármilyen mellékhatást megfigyel saját magán, vagy gyermekén, kérjük jelentse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének.

Milyen egyéb gyógyszereknek van kölcsönhatása a Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppel?
A Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcsepp és egyes hangulatjavító gyógyszerek (triciklikus antidepresszánsok vagy MAO-gátlók) egyidejű vagy közvetlenül ezt megelőző alkalmazása vérnyomás-emelkedéshez vezethet.


Milyen óvintézkedéseket tartson be?
Az orrcsepp állandó, tartós használata krónikus orrduguláshoz, végül orrnyálkahártyasorvadáshoz vezethet. Az orrcsepp csak rövid ideig, 5-7 napig használható. Hosszabb idejű használata a nyálkahártya felszínének maradandó károsodását okozhatja, amely- nek következtében az orrnyálkahártya a pörkképződéssel, varasodással járó gyulladása alakulhat ki.

Mit kell tennie, ha túlságosan sok Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppet alkalmazott (szándékos vagy véletlen túladagolás esetén)?
A gyógyszer véletlenszerű, szájon át történő alkalmazása, vagy túladagolása az alábbi tüneteket okozhatja: pupillatágulat, émelygés, az ajkak kékes elszíneződése, láz, görcsök, vérkeringési zavarok (szapora szívverés, szívritmuszavar, szívmegállás, magas vérnyomás), légzési zavarok (tüdőoedema), pszichikai rendellenességek, továbbá álmosság, testhőmérséklet-csökkenés, szívfrekvencia csökkenés, hirtelen vérnyomásesés, a légzőközpont bénulása és kóma.
A fenti tünetek jelentkezésekor a gyógyszer alkalmazását abba kell hagyni, és feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Orvosi szén adagolását, gyomormosást vagy oxigén lélegeztetést is magába foglaló terápiás beavatkozások válhatnak szükségessé. A magas vérnyomás, láz és görcsök is kezelendők, indokolt esetben.

Mire kell figyelni, ha túl kevés Nasivin Sanft 0,01 % adagoló orrcseppet adagolt vagy kifelejtett egy adagot?
Ne kétszerezze meg a gyógyszer adagját, hanem folytassa a kezelést az adagolási útmutatónak megfelelően.


5. A készítmény tárolása


25 °C-ot meg nem haladó hőmérsékleten tárolandó.
Felbontás után 3 hónapig használható fel!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A forgalombahozatali engedély jogosultja:
Merck Selbstmedikation GmbH, Darmstadt, Németország

OGYI-T-8474/01
Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 7201/41/2004




Vissza az előző oldalra

 

Ha bankkártyával fizet, akkor regisztrálnia sem kell !