ESTROKAD HÜVELYKRÉM
Oestriol
  25g Vény nélküli


  Adatlap   Termékleírás  
 

 

Estrokad hüvelykrém
(Dr. Kade Pharmazeutische Fabrik GmbH)


Mely betegségek kezelésére alkalmazható a hüvelykrém?

A készítmény a külső nemiszervek, az alsó húgyutak és a bőr ösztrogénhiány okozta megbetegedéseinek, panaszainak kezelésére, valamint a hüvely területén végzett operációk esetén elő- és utókezelésre szolgál.


Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a készítmény?


Hatóanyag: 1 mg oestriolum 1 g hüvelykrémben.
Segédanyagok: dequalinium-klorid, parfüm olaj, dokuzát-nátrium, propilén-glikol, dimetikon 350, glicerin-monosztearát, semleges olaj, "Softisan 601" (cetomakrogol 1000, semleges olaj, szilárd zsír, glicerin-monosztearát), tisztított víz.


Hogyan alkalmazza a hüvelykrémet?

Naponta 0,5 g hüvelykrémet (1 applikátortöltet, ami 0,5 mg oestriolt tartalmaz), vagy kivételesen, szükség esetén, 1 g hüvelykrémet (1 applikátortöltet, ami 1 mg oestriolt tartalmaz), kell a hüvelybe felvinni, illetve a megfelelő mennyiségű hüvelykrémet a külső nemi szervek területén eloszlatni. Az előírt maximális adagot nem szabad túllépni.
A hüvelykrémet a mellékelt applikátor segítségével este, fekvő helyzetben, mélyen a hüvely hátsó boltozatához kell felvinni. Külsőleges alkalmazáskor a hüvelykrémet az ujjak segítségével kell a kezelendő felületekre felvinni és bedörzsölni.
A nemiszervek sorvadásos tüneteinek kezelésére 3 héten keresztül naponta általában 0,5 g hüvelykrémet kell alkalmazni. Ezután többnyire elegendő fenntartó adagként hetente 1-2 alkalommal 0,5 g hüvelykrém alkalmazása.
Hüvely operációk elő- és utókezelésére az operáció előtt kb. 2 hétig naponta általában
1 applikátortöltetet, az operáció után hetente kétszer 1-1 applikátortöltetet kell fenntartó adagként alkalmazni.
Hüvelykenet nehezen megítélhető sorvadásos sejtképének tisztítására 10-14 napon keresztül naponta egyszer, este, 1 applikátortöltetnyi hüvelykrémet kell alkalmazni.

Ne alkalmazza a készítményt, ha
- tisztázatlan vérzés áll fenn a nemiszervek területén, vagy ha a beteg a méhnyak vagy az emlőmirigyek ösztrogénfüggő, rosszindulatú daganatos megbetegedésében szenved vagy annak gyanúja fennáll,
- túlérzékeny a készítmény valamely összetevőjére.

A készítmény alkalmazását az orvosnak gondosan mérlegelnie kell:
- migrénszerű fejfájás előszöri vagy szokatlanul erős fejfájás gyakori előfordulása esetén,
- vénagyulladás (phlebitis) vagy thromboembólia (vérrög által okozott érelzáródás) első tünetei esetén. Ezeknek a megbetegedéseknek a lehetséges jeleiről kérdezze meg kezelőorvosát.
- az epefolyás zavara által okozott sárgaság (cholestatikus icterus), fokozott vérnyomásemelkedés és akut látási zavarok esetén.
Ennek tisztázása céljából a beteg forduljon orvosához, még akkor is, ha a fenti megbetegedések korábban fordultak elő nála.


Kialakulhatnak-e mellékhatások az alkalmazás során?

Alkalmanként előfordulhatnak:
- helyi reakciók a hüvely területén, pl. viszketés, égő érzés és vörösödés,
- főleg a kezelés kezdetén pecsételő vérzés a hüvely területén, feszüléssel és a mellbimbók érzékenységével járó emlőpanaszok, a méhnyak területének fokozott folyadéktermelése, folyás, a szövetek folyadék-felhalmozása (ödéma) következtében kialakuló múló súlygyarapodás, valamint hányinger és egyéb enyhe gyomor-bélpanaszok.
Ritkán előfordulhat: migrénszerű fejfájás.
Igen ritkán előfordulhat: a lábak "elnehezedésének" érzete és lábikragörcs.
Mellékhatások előfordulásáról tájékoztatni kell a kezelőorvost, hogy adott esetben specifikus kezelést lehessen alkalmazni.
Különösen a nemi szerveket érintő mellékhatások túladagolásra is utalhatnak, és az orvossal egyeztetett (lehetőség szerint átmeneti) adagcsökkentés hatására többnyire megszűnnek.
Ha Ön olyan mellékhatásokat figyel meg, amelyek a tájékoztatóban nem szerepelnek, azokról is tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


Szedhet-e más gyógyszert az Estrokad-kezeléssel egyidőben?

Barbiturátok (Fenobarbital vagy amobarbitál hatóanyagú, alvászavarok és görcsrohamok kezelésére, valamint narkózis céljára alkalmazott szerek), antiepileptikumok (pl. hidantoint tartalmazó, szintén görcsrohamok kezelésére alkalmazott szerek), valamint egyes antibiotikumok (baktériumok vagy gombák által okozott fertőzések kezelésére alkalmazott szerek, pl. cefalosporinok vagy neomycin) egyidejű alkalmazása a készítmény hatását gyengítheti.

Nem zárható ki, hogy az ösztriol megváltoztatja az egyidejűleg alkalmazott egyéb gyógyszerek hatékonyságát is, bár nincsenek erre vonatkozó konkrét adatok.


Mire figyeljen az alkalmazás során?

A készítmény alkalmazására alapvetően csak rendszeres, nőgyógyászati vizsgálatot is magában foglaló orvosi ellenőrzés mellett kerüljön sor, különösen ha tartós és ismételt hüvelyi vérzés lép fel.
A meglévő hüvelyi fertőzést egyidejűleg kezelni kell.

Helytelen alkalmazás, túladagolás:
Ha a készítmény jelentős mennyiségben kerül pl. gyerekek szervezetébe, akkor sem várhatók súlyos mérgezési tünetek. Felléphet azonban hasfájás és hányinger. A biztonság kedvéért azonban minden esetben értesíteni kell az orvost.
Ha a készítmény alkalmazása során rövid ideig naponta véletlenül az előírt adagnál több krémet helyezett fel, szintén nem várhatók súlyos nemkívánatos mellékhatások (lásd "Kialakulhatnak-e mellékhatások az alkalmazás során?" c. fejezetet). Ilyen esetben az adagot vissza kell csökkenteni az eredetileg előírtra, egyebekben pedig be kell tartani az eredeti kezelési tervet.
Ha egy többhetes vagy hosszabb kezelés során egy alkalommal vagy néhány napig elmulasztotta alkalmazni a készítményt, a következő alkalmakkor ennek ellenére csak az előírt adagot kell alkalmazni. Ha a beteg több alkalommal is elmulasztotta a készítmény alkalmazását, meg kell beszélni a kezelőorvossal, mennyivel szükséges meghosszabbítani a kezelés időtartamát.
A kezelést abban az esetben is végig kell vinni, ha a panaszok érezhetően javulnak. Ha mégis megakarja szakítani vagy idő előtt be akarja fejezni a kezelést, beszélnie kell a kezelőorvossal.



Terhesség és szoptatás

Mivel a terhesség folyamán a szervezet nagy és fokozatosan növekvő mennyiségben termel saját ösztriolt, ebben az időszakban ösztriol-tartalmú készítmény kiegészítő alkalmazására nincs szükség.
Az ösztriol részben az anyatejbe is bekerül. Ha a terhesség során ösztriol-tartalmú készítmény alkalmazására lenne szükség, arra lehetőleg lokálisan és a lehető legalacsonyabb adagban kerüljön sor.


Hogyan tárolja a készítményt?

Eltartás: 25 °C alatti hőmérsékleten tartandó.
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni.

OGYI-T- 8152/01
Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 7233/41/2002




Vissza az előző oldalra

 

Ha bankkártyával fizet, akkor regisztrálnia sem kell !