EXODERIL 10 MG/G KRÉM
Naftifin
  15g Vény nélküli


  Adatlap   Betegtájékoztató  
 

 

Exoderil 1% krém
15 g


Mit tartalmaz az Exoderil 1% krém?


Hatóanyag: 0,01 g naftifin-hidroklorid 1 g krémben.

Segédanyagok: Nátrium-hidroxid, benzil-alkohol, szorbitán-sztearát, cetil-palmitát, cetil-alkohol, sztearil-alkohol, poliszorbát 60, izopropil-mirisztát, tisztított víz.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz GmbH, 6250 Kundl, Austria


Milyen típusú gyógyszer az Exoderil 1% krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Exoderil 1% krém a gombás fertőzések külsőleges kezelésére szolgál, hatóanyagként naftifint tartalmaz. Hatékony a bőrgombák, az élesztőgombák, a penészgombák és egyéb gombafajták ellen. Számos különböző baktérium ellen is hat, amelyek gyakran fordulnak elő a gombás fertőzésekkel együtt. Gyulladásgátló hatása következtében gyorsan csillapítja a gyulladásos tüneteket - elsősorban a viszketést.
Az Exoderil krém az alábbi betegségek esetén alkalmazható:
- A bőr és a bőrhajlatok gombás megbetegedései, amelyek a kipirulás, a hámlás és a duzzanat, illetve a viszkető hólyagocskák alapján felismerhetőek.
- A lábak (különösen a lábujjak közötti területek és a talp) és a kezek gombás megbetegedései.
- A körmök gombás megbetegedései.
- A bőr Candida fertőzései.
- Ún. pityriasis versicolor (egy bőrbetegség).


Mikor nem szabad alkalmazni az Exoderil 1% krémet?

Ellenjavallatok:
A naftifin vagy a benzil-alkohol (tartósítószer) illetve a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén..


Mire kell figyelemmel lennie terhesség és szoptatás estén?

Az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén nem várható a magzatra, illetve az anyatejjel táplált csecsemőre gyakorolt hatás.

Az alkalmazással kapcsolatos óvatossági intézkedések és figyelmeztetések

Ne használja az Exoderil krémet, ha az "Ellenjavallatok" alatt felsoroltak valamelyike Önre illik!

Az Exoderil 1% krém csak külsőleg alkalmazható, szembe nem kerülhet!

A panaszok további fennállása esetén, illetve ha az alkalmazástól várt eredmény nem következik be, mielőbb forduljon tanácsért orvosához!


Szabad-e más gyógyszerekkel együtt alkalmazni az Exoderil 1% krémet?

Nem ismeretesek kölcsönhatások más gyógyszerekkel.


Milyen gyakran és milyen mennyiségben alkalmazza az Exoderil 1% krémet?

Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, tartsa be pontosan az alábbi adagolást:
Az Exoderil 1% krémet naponta egyszer kell a megtisztított és alaposan megszárított beteg bőrterületekre és azok környékére vékony rétegben felvinni, és finoman bedörzsölni.
Mivel az Exoderil krém jól felszívódik a bőrbe, és sokáig megmarad annak a különböző rétegeiben, ezért elég naponta egyszer alkalmazni.
Az Exoderil hígítás nélkül alkalmazandó. Más helyi készítménnyel összekeverni nem szabad, mivel ez csökkentheti a hatóanyag koncentrációját, és ezáltal a készítmény hatékonyságát.

A gombás bőrbetegségek esetében fontos, hogy a panaszok (viszketés, égő érzés, stb.) gyors javulása ellenére a kezelést még két hétig folytatni kell a betegség valamennyi tünetének a megszűnése után, hogy tartós gyógyulást lehessen elérni.
A körömgombásodás kezelése előtt és alatt a körmöket lehetőleg rövidre kell vágni, a felszínüket pedig le kell reszelni. A körmök gombás megbetegedését több hónapon keresztül kezelni kell, amíg egészséges köröm utána nem nő.

Annak az érdekében, hogy mielőbb meggyógyuljon a gombás megbetegedés (ún.mikózis), szíveskedjék betartani az alábbi szabályokat:

1. A megbetegedett bőrrel érintkezésbe kerülő ruhadarabokon megtapadhatnak a gombás betegség kórokozói. Ezért naponta váltsa az ilyen ruhadarabokat!
2. A gombás fertőzések ellen a legjobb védelem az ép és mindenekelőtt száraz bőrfelület. Óvakodjék ezért a beteg bőrterületekre szorosan ráfekvő és a levegőt kevéssé áteresztő öltözéktől (pl. műszálas zokni szűk cipőben). A megbetegedett bőrterületeket mosdás után gondosan szárazra kell törölni. A mosdókesztyűt és a törölközőt naponta cserélni kell.
3. Lábgombásodás esetén otthon, fürdőben, vagy pl. szállodában se járjon mezítláb! Így elkerülheti a kórokozók továbbterjesztését, és mindenekelőtt az ismételt fertőződést.
4. Szaunába és gőzfürdőbe csak a gombás fertőzés gyógyulása után menjen ismét!

Az Exoderil 1% krém kizárólag helyileg, a bőrre vagy a körmökre kenhető!


Milyen mellékhatások fordulhatnak elő az Exoderil 1% krém alkalmazása során?

Általában a krém alkalmazása nem okoz panaszokat. Egyedi esetekben helyi túlérzékenységi tünetek jelentkezhetnek, mint szárazságérzés, bőrpír és égő érzés. Emiatt csak ritkán kell megszakítani a kezelést. A kezelés befejeztével a mellékhatások megszűnnek.
Mellékhatások jelentkezésekor forduljon kezelőorvosához.

Ha bármely egyéb mellékhatást tapasztal, amiről nem esett szó ebben a tájékoztatóban, jelezze orvosának vagy gyógyszerészének.

A lejárati időre és a tárolásra vonatkozó megjegyzések
A készítmény 30 C° alatti hőmérsékleten tartandó.
A lejárati időn túl ne használja a gyógyszert.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.

OGYI-T-6531/01
Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 13.481/55/2003

Forrás: Vademex gyógyszeradatbázis


Vissza az előző oldalra

 

Ha bankkártyával fizet, akkor regisztrálnia sem kell !